Bingofakta

Bingo är inte ett särskilt nytt fenomen på spelhimlen, tvärtom är det faktiskt ett av de äldsta lotterispelen som finns i världen. Ja, bingon går att spåra långt tillbaka i tiden. Spelets förfader uppstod för så länge sedan som på 1500-talet i Italien. Då lanserade nämligen staten ett lotterispel som senare fått stå modell för både Bingo och det välkända spelet Lotto.

Det var alltså ett lotterispel redan från början, ett statligt lotteri som Italienska staten lanserade för att dra in mer pengar. Detta spel spred sig sedan över världen och de människor som förde med sig spelet vidare till sin del av världen anpassade spelet efter eget tycke och smak. Namnet Bingo fick spelet när det kom till USA på 1920-talet och det var alltså inte förrän 1961 som spelet kom till Sverige. Då var det Gunnarstorps IF i Skåne som hade sett spelet användas i Danmark som ett sätt att tjäna in extra pengar till klubben. Dem tyckte att det skulle provas på hemmaplan och på den vägen är det. Fortfarande idag är bingon starkt sammankopplad med idrotts- och föreningslivet. Det går att föreningar, oftast inom sportvärlden. Om du vill besöka en bingohall för att spela och vill känna dig helt säker på att allt går rätt till? Ja, då ska man först kolla så att bingohallen man går till är medlem i det som heter SVEBICO – Sveriges Bingoarrangörers Centralorganisation. Dem arbetar hårt för att den spelverksamhet som är knuten till dem både ska växa och samtidigt främja ett sunt spelande. Alltså jobbar dem mycket med frågor rörande rättvist spel och spelmissbruk, man har även ett nära samarbete med Lotteriinspektionen och Riksidrottsförbundet.

Att spela bingo i de bingohallar som finns idag är riktigt roligt! Glöm allt vad gamla inrökta och trista bingohallar där bara pensionärer spelar heter. Idag är det fräscha, ljusa lokaler och dragningssystemet är helt datoriserat. Du blir varmt välkomnad av de bingovärdar som jobbar och människor i alla åldrar och av alla sorter spelar bingo. Ett väldigt trivsamt sätt att spendera en tisdagskväll till exempel. Alla bingobrickor som används, om det är tryckta brickor på papper som används, måste vara tryckta i ett tryckeri som är godkänt av SVEBICO så att man undviker fusk och dessutom registrerade på den hall man spelar. Något som kan vara bra att kolla efter när man köper sina brickor alltså. I Sverige har vi relativt hårda regler för lotterispel där man kan vinna pengar, detta kommer inte att göra det tråkigt att spela utan tvärtom bara försäkra dig om att du inte blir lurad. En av de regler som kan vara bra att ha koll på är att den högsta kontantvinsten du kan få i handen på en bingohall bestäms av det prisbasbelopp som gäller för året. Det kan dock finnas vissa undantag när det gäller detta, som till exempel när du spelar riksbingo som betyder att samma spel spelas i flera hallar samtidigt, spridda över landet. Då kan det betalas ut högre vinster om någon lyckas kamma hem storkovan.